Haber

‘Evlilik eşitliği’ Yunanistan’ı böldü: Miçotakis’ten ‘Demokrasi’ mesajı

LEFKOŞA – Komşu Yunanistan’da Kyriakos Miçotakis hükümeti evlilik eşitliğini yasallaştıracak tasarıyı parlamentoya sunmaya hazırlanırken, kilise bu adıma şiddetle karşı çıkıyor. Başkent Atina’da Başpiskopos Ieronymos liderliğindeki Rum Ortodoks Kilisesi Genel Meclisi muhteşem bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda LGTBI+ evliliklerine ilişkin yasa tasarısının oybirliğiyle kınanmasına karar verildi.

Toplantının ardından yapılan açıklamaya göre kilise, söz konusu kararı ‘geleneksel evlilik teorisine’ dayandırdı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Cinsiyetlerin birliği ve tamamlayıcılığı toplumsal uydurmalardan değil, Tanrı’dan kaynaklanmaktadır.” Kilise, evliliğin ‘erkeklere ve kadınlara özel kutsal bir tören’ olduğunu ve tasarının ‘toplumun temel unsurlarını zayıflatacağını’ savundu. Rum Ortodoks Kilisesi’nin de siyasilerle temasa geçeceği ve pazar ayinlerinde tasarıya karşı açıklamalara yer verileceği belirtildi.

‘KANUNMACILARI İLGİLENDİREN BİR KONU’

Kilisenin açıklamasına yanıt olarak Atina’nın ölçülü bir yaklaşım benimsediği görüldü. Attica TV’nin haberine göre hükümet ilk olarak kilisenin açıklamasına yanıt vermeyeceğini açıkladı. Hükümet kaynakları kilisenin kararına saygı duyulduğunu ancak evlilik eşitliğinin yalnızca ‘yasa koyucuları ilgilendiren bir konu’ olduğunu kaydetti.

MİÇOTAKİS’TEN ‘SOSYAL EŞİTLİK’ MESAJI

Miçotakis, bugün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında da basına açıklamalarda bulundu. Newsit.gr’de yer alan haberime göre Başbakan, konuşmasında eşitliğin tüm vatandaşlara uygulanması gerektiğini vurgulayarak, özellikle eşcinsel ebeveynlerin çocuklarının diğer çocuklarla aynı haklara sahip olması gerektiğini belirtti. Devam eden tartışmanın saygılı ve aşırı olmayan bir tonda ilerlemesi gerektiğini belirtti.

Mitsotakis, “Tasarı, taşıyıcı annelik veya ‘Ebeveyn 1 ve Ebeveyn 2’ uygulamasını genişletmiyor veya mevcut aile yapılarını değiştirmiyor” dedi ve ekledi: “Kimsenin herhangi bir hakkını eksiltmeden bazı haklar ekliyor. Demokrasimiz, böyle bir durumun olmamasını talep ediyor iki sınıf vatandaş.”

Kilisenin duruşuna saygı duyduğunu belirten Miçotakis, din ile devlet işleri arasındaki ayrıma vurgu yaptı. Hükümetin dini liderlerin ihtiyaçlarını karşılama konusundaki kararlılığını yineledi ve daha kapsayıcı bir toplum yaratmaya yönelik yasal reformlara devam edeceğini belirtti.

MUHALEFETİN SON DURUMU BELİRLEYİCİ OLACAK

Kamuoyu yoklamaları ülkenin ikiye bölündüğünü gösteriyor ve bu her iki taraf için de önemli bir takviye. Dini kesimler ve muhafazakar sesler kilisenin kaygılarını dile getirirken LGBTİ+ toplulukları da hükümetin tutumunun arkasında birleşiyor.

Parlamentoda sandalye çoğunluğuna sahip muhafazakar Yeni Demokrasi’nin (YD) önemli isimleri Miçotakis’in yeni adımına karşı çıkıyor. Söz konusu milletvekillerinin Şubat ortasında yapılması beklenen oylamaya ya katılmamaları ya da hayır oyu vermeleri bekleniyor.

YD içindeki kan kaybı nedeniyle 300 sandalyeli parlamentoda gözler muhalefette. Ana muhalefet partisi SYRIZA’nın lideri Stefanos Kasselakis, partisinin tasarıyı destekleyeceğini açıkladı. Üçüncü büyük parti olan PASOK ise tasarıya karşı çıkmıyor. Bu arada Yeni Sol ve Kurtuluş Hareketi’nin konuya ilişkin durumu da merakla bekleniyor.

mazgirthaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu