UMTAS-GM füzesinin menzili açıklandı
Roketsan Genel Müdürü Murat İKİNCİ, UMTAS-GM adlı bir füze geliştirdiklerini ilk kez duyurdu. İkinci şirketten yapılan açıklamada, “UMTAS-GM versiyonu, UMTAS tanksavar füzemizin özellikle helikopterlerden ve kara araçlarından atış yapabilme özelliğiyle fiilen menzilini çok daha yüksek noktalara çıkaracak.” terimler yer aldı.
İlk atış testi başarıyla gerçekleştirilen UMTAS-GM Füzesi, ilk etapta 20 ila 25 kilometre menzile sahip olacak. Hibrit arayıcı ile donatılan UMTAS-GM Füzesi, başta ATAK-2 olmak üzere taarruz helikopterlerinin görüş ötesi hedeflere angaje olabilmesi için geliştiriliyor. Öte yandan Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde bulunan S-70B SeaHawk ve AH-1W SuperCobra helikopterleri tarafından da kullanılacağı iddia ediliyor.
Roketsan, UMTAS-GM’nin farklı konfigürasyonlarını da geliştirmeyi hedefliyor. Etap etap devam edecek UMTAS-GM Projesi kapsamındaki menziller, 40 kilometreye ulaşacak.Böylece uluslararası pazarda aktif konumda bulunan İsrail yapımı Spike NLOS gibi füze sistemleri ile rekabet edebilecektir.
UMTAŞ-GM FÜZESİ YIL SONUNDA SERİ ÜRETİMDE
Roketsan, UMTAS-GM Füzesi’nin seri üretimine yıl sonunda başlamayı hedefliyor. ATAK-2 Ağır Sınıf Taarruz Helikopterinin 2025 yılında hizmete gireceği dikkate alındığında; UMTAS-GM muhtemelen önce farklı bir platformda konuşlandırılacaktır. Bu platform T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri ile çeşitli kara ve deniz platformları olabilir.
Halihazırda Roketsan’ın UMTAS ve LUMTAS’ları, T129 ATAK helikopterlerinde uzun menzilli füze olarak kullanılıyor. Her ikisinin de maksimum menzili 8 kilometre ve taşıma kapasitesi 37,5 kg. UMTAS bir görüntüleyici kızılötesi (IIR) arayıcı kafasına sahipken; LUMTAS, bir lazer arayıcı kafa ile donatıldı. Menzile ek olarak UMTAS-GM’nin man-in-the-loop (insan loop) kullanma avantajı da sahaya çok olumlu yansıyacaktır.
Türkiye, UMTAS-GM ile birlikte uluslararası arenada bu özelliklere sahip bir tanksavar füzesi üretebilen 2-3 ülke arasına girecek. UMTAS-GM’nin özellikle Asya ve Avrupa’da çok önemli bir ihracat potansiyeline sahip olduğu vurgulanıyor. Roketsan, halihazırda çeşitli ülkelere UMTAS ve LUMTAS füzeleri de ihraç ediyor.